In 3 stappen een onderhoudsplan

Kies je onderhoudspakket 

VRAAG EEN OFFERTE AAN


VRAAG EEN OFFERTE AAN


Onderhoudsplan Plus

Het hebben van een up to date meerjaren onderhoudsplan is verplicht. Toch kijken de meeste gebouweigenaren maar eens in de 5 jaar naar hun plan. Het gevolg is dat ze eigenlijk al het werk opnieuw moeten doen en met steeds weer nieuwe partners moeten werken. Om nog maar te zwijgen over wat er gebeurt als de kosten van onderhoud zo snel stijgen zoals nu.

Bij Veninga Projects denken we dat dit beter kan. Met onze Onderhoudsplan Plus service maken we het onderhoudsplan voor je pand en zorgen we er ook voor dat dit up to date blijft. Dat betekent dat je een vaste, betrouwbare partner hebt voor al je onderhoud, die dat ook beter en efficiënter kan helpen uitvoeren. Niet alleen is je plan dus up to date, maar je hebt meer controle over je budget en de uitvoering van de onderhoudswerkzaamheden.

Veelgestelde vragen

Vraag: Voor wie is een onderhoudsplan geschikt?

Antwoord: Een Meerjaren onderhoudsplan is geschikt voor VvE’s, scholen, bedrijven en instellingen die hun pand in eigen beheer hebben of daar een beheerder voor hebben.


Vraag: Waarom is het goed om een onderhoudsplan up to date te houden?

Antwoord: Een up to date onderhoudsplan stelt je in staat om de juiste onderhoudsprioriteiten te stellen. Je weet wat er nodig is, hoeveel budget beschikbaar is en wat er al gepland staat. Dat voorkomt onnodige discussies en misverstanden en helpt je om je gebouw in optimale conditie te houden.

Vraag: Hoe werkt een onderhoudsplan voor een VvE?

Antwoord: Een onderhoudsplan geeft inzicht in het onderhoud van het gebouw over de lange termijn. Doordat je als eigenaar of beheerder van een gebouw weet welk onderhoud je kunt verwachten en wat daarbij de kosten zijn, weet je ook hoeveel je voor dit onderhoud moet sparen of reserveren. Op basis van deze informatie kan een VvE bijvoorbeeld de eigen bijdrage berekenen.

Een goed onderhoudsplan stelt je verder in staat om bij het onderhoud de juiste prioriteiten te stellen en zo de juiste werkzaamheden op het juiste moment te laten uitvoeren. Zo blijft je gebouw in optimale conditie.

Vraag: Hoort het onderhoud aan mijn eigen appartement ook bij een onderhoudsplan?

Antwoord: Bij een VvE gaat een meerjaren onderhoudsplan om de algemene delen. Denk hierbij aan daken, gevel, portiek, balkons, schoorsteen, lift, parkeergarage etc. Het onderhoud van je eigen appartement valt dus buiten het onderhoudsplan van de VvE.

Vraag: Wat is het verschil tussen een onderhoudsplan voor een VvE, voor een school, instelling of bedrijf?

Antwoord: Bij een onderhoudsplan voor een school, instelling of bedrijf gaat het niet alleen om de algemene delen, maar om het gebouw in zijn geheel.

  

Vraag: Is een onderhoudsplan verplicht?

Antwoord: Het is niet verplicht om een onderhoudsplan te hebben. Maar, als er geen onderhoud wordt gepleegd aan een pand dan kunnen daar wel boetes voor worden opgelegd. Daarnaast zal het pand in waarde dalen. Geen onderhoud is dus een slecht idee.

Een goed onderhoudsplan stelt je in staat om tijdig voldoende geld te reserveren voor het noodzakelijke onderhoud. Verder helpt het je om bij het onderhoud de juiste prioriteiten te stellen en zo de juiste werkzaamheden op het juiste moment te laten uitvoeren. Zo blijft je gebouw in optimale conditie.


Vraag: Wat gebeurt er als ik geen meerjaren onderhoudsplan voor mijn VvE heb?

Antwoord: Sinds 1 januari 2021 geldt de nieuwe wettelijke verplichting voor alle VvE’s in Nederland: zij moeten sparen voor onderhoud. Deze spaarpot wordt het reservefonds genoemd. Het reservefonds is verplicht en geeft VvE’s de mogelijkheid om het gebouw te onderhouden, op korte en lange termijn. Deze verplichting geldt voor alle VvE’s.

De VvE heeft de keuze uit twee opties: sparen op basis van een onderhoudsplan of sparen op basis van de herbouwwaarde. Een onderhoudsplan heeft de voorkeur, omdat dan nauwkeurig wordt gekeken welk onderhoud wanneer noodzakelijk is en welke kosten dat met zich meebrengt. Zo heeft een VvE voldoende geld in kas en is het mogelijk het onderhoud planmatig uit te voeren.

Heeft de VvE geen onderhoudsplan of wil ze geen onderhoudsplan opstellen? Dan mag er ook gespaard worden op basis van de herbouwwaarde. Jaarlijks moet 0.5% van de herbouwwaarde worden gespaard.

Vraag: Wat is een NEN 2767 normering?

Antwoord: NEN 2767 is dé norm voor conditiemeting bij gebouwen. NEN 2767 is het instrument voor het objectief en uniform meten van de fysieke kwaliteit van bouw- en installatiedelen van gebouwen en/of infrastructuur.


Vraag: Wat is het verschil tussen een nieuw onderhoudsplan en een actualisatie?

Antwoord: Bij een nieuw onderhoudsplan zullen we op basis van onze eigen foto’s, locatiebezoek en metingen een plan opstellen.

Bij een actualisatie gebruiken we alle informatie die we krijgen over een gebouw en het gepleegde onderhoud om het bestaande plan up to date te maken.


Vraag: Kan ik een bestaand onderhoudsplan door jullie laten actualiseren?

Antwoord: Wij kunnen een bestaand onderhoudsplan actualiseren als alle benodigde onderdelen, voorzien van de juiste afmetingen en aantallen zijn.  Als een plan onvolledig is kunnen we een nieuw plan opstellen op basis van onze eigen waarnemingen en metingen.

Is er iets niet duidelijk of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

E-mailen
Bellen
Instagram
LinkedIn